IK GA ERVOOR!

Een echte doorzetter, zo kun je Chantal wel omschrijven. In 2016 wil ze meedoen aan de Paralympische Spelen in Brazilië.

Over Chantal

Een echte doorzetter, zo kun je Chantal Molenkamp wel omschrijven. Als lid van de Nederlandse Paralympische zwemploeg wil ze in 2016 meedoen aan de Paralympics in Brazilië. Ze traint er, ondanks haar ziekte, dagelijks voor.

 

Chantal zwemt vanaf haar tiende levensjaar op hoog niveau. De klap kwam dan ook hard aan toen op vijftienjarige leeftijd Mixed Connective Tissue Disease werd vastgesteld. De auto-immuunziekte had ingrijpende gevolgen. Zwemmen op hoog niveau was niet langer haalbaar en haar Vwo-opleiding moest ze afbreken. Er bleek ook een keerzijde. Omdat je in water gemakkelijker beweegt en minder pijn hebt, was zwemmen dé remedie tegen haar ziekte. Dus zocht ze fanatiek het water op en combineerde dat met haar opleiding.

 

Nadat ze haar Havodiploma behaalde, dacht ze uitgebreid en serieus na over haar toekomst. In die periode verscheen een oproep om mee te doen aan de paralympische talentendag. Ze viel direct op bij de bondscoach en maakte al snel deel uit van de Nederlandse Paralympische zwemploeg. Dankzij aanleg, ervaring en karakter kon ze ondanks haar handicap toch op hoog niveau zwemmen. Haar droom was meedoen aan de Paralympische Spelen in Londen 2012.

 

Om dat te bereiken, stopte ze al haar tijd en energie in de trainingen bij de Nederlandse selectie in Amersfoort. Het harde werken leidde tot plaatsing voor de spelen in Londen op de 50 meter en 100 meter vrije slag. Maar toen sloeg het noodlot toe. Drie maanden voor Londen werd ze in korte tijd twee maal met een longontsteking in het ziekenhuis opgenomen. Ondanks die tegenslag hield ze alle vertrouwen in de Spelen. Haar doel was een finaleplaats op de 50 meter vrije slag. Dat lukt helaas niet, Chantal eindigde als elfde! De teleurstelling was groot. Wat restte, was de herinnering en het gevoel van trots dat ze aan de Paralympische Spelen heeft deelgenomen. Dat smaakte naar meer. Vandaar haar doelstelling om in Rio de Janeiro goud te halen bij de Paralympische Spelen in Brazilië in 2016.

 

Chantal: “Ondanks mijn handicap heb ik afgelopen jaren veel bereikt. Daar heb ik veel en hard voor moeten trainen. Ik wil een voorbeeld zijn voor anderen, zowel met als zonder beperking. Ook wil ik meer aandacht voor de paralympische sport genereren. Sport draagt bij aan een beter leven. Dat wil ik op deze manier uitdragen!"